Als u een geschoolde arbeider bent en het uw droom is om naar Canada te verhuizen en daar permanent te werken, kan uw droom uitkomen via het Federal Skilled Trades Program. De Canadese regering weet heel goed dat er een tekort aan geschoolde arbeiders in de wereld is en om Canada te laten profiteren van de aantrekkingskracht van getalenteerde geschoolde arbeiders over de hele wereld, heeft ze een speciaal programma opgezet voor alle geschoolde arbeiders die graag wonen en werken in Canada.

Vóór 2015 werden alle geschoolde werknemers die Canada Permanent Residence (PR) wilden, geselecteerd op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Met dit speciale programma worden de beste kandidaten geselecteerd op basis van een uitgebreid Ranking System.

Wat is het Federal Skilled Trades-programma?

Het Federal Skilled Trades-programma, nu bekend als Federal Skilled Trades Class, is een van de drie uitdrukkelijke toegangssystemen die door de IRCC worden georganiseerd. Dit is een speciaal programma voor gekwalificeerde vakmensen die Canadese PR willen aanvragen. Net als het andere snelinvoersysteem wordt het gerangschikt door CRS en krijgen de kandidaten met de hoogste punten een uitnodiging om te solliciteren (ITA).

Als je een vaardige handel hebt en je voldoet aan de minimumvereisten, dan is dit programma voor jou bedoeld omdat het voor jou de gemakkelijkste manier is om Canada PR te krijgen. Duizenden werknemers hebben hun PR verkregen met behulp van het Federal Skilled Trades Program. Dus als je in aanmerking komt voor dit programma, heb je de mogelijkheid om via het programma deel te nemen aan duizenden immigrantenwerken in Canada.

Voordeel van het Federal Skilled Trades-programma

Het FST-programma heeft een aantal voordelen voor de aanvragers. Ze bevatten:

  • Kandidaten die via het FST-programma een exprestoegangspool aanvragen, hebben een grotere kans omdat deze de laagste minimumscore heeft. De laagste passscore is 199 punten, terwijl de laagste voor zowel FSWP als CEC 413 is. Ook heeft de FST altijd minstens één keer per jaar een aparte trekking. Dus veel kandidaten die zich aanmelden voor het programma hebben dit voordeel.
  • De taalbenchmark voor FST is 5, vergeleken met de andere twee programma's onder het snelinvoersysteem, het is de laagste en daarom gemakkelijk te verkrijgen.
  • Een ander zichtbaar voordeel voor kandidaten onder de Federal Skilled Trades Class is dat elke geldige baanaanbieding u geschikt maakt en ook bijdraagt ​​aan uw score, wat uw kansen vergroot om uitgenodigd te worden om te solliciteren.

Minimumvereisten voor FST

Om in aanmerking te komen voor uitdrukkelijke toegang onder het Federal Skilled Trades-programma, moet u:

  • voldoen aan het vereiste taalniveau in uw vermogen om in elke Canadese taal te spreken, schrijven, lezen en luisteren.
  • minimaal 2 jaar ervaring hebben in een betaalde voltijdbaan in een willekeurig ambacht binnen 5 jaar voordat je solliciteert of een deeltijdbaan gelijk aan een voltijdbaan van twee jaar.
  • voldoen aan de vereisten voor de geschoolde baan die u gebruikt om te solliciteren volgens de nationale beroepsclassificaties.
  • een voltijdbaan hebben voor een volledig jaar zonder onderbreking of een certificaat van kwalificatie door een Canadese provinciale, territoriale of federale autoriteit in die geschoolde baan waarvoor u solliciteert.

Andere vereisten voor het Federal Skilled Trades Class-programma

Als je hoog wilt scoren in de CRS, moet je naast de bovengenoemde vereisten ook voldoen aan de volgende vereisten voor het FST-programma.

Om goed te scoren in de CRS moet je ervoor zorgen dat je ervaring hebt in een vakwerk volgens NOC. Er zijn veel beroepen die onder vakbekwaamheid B vallen en u moet in de hoofdverklaring van de beroepsomschrijving onder NOC aantonen dat u werkzaamheden verricht.

Je werkervaring telt alleen als je gecertificeerd bent om je beroep zelfstandig uit te oefenen.

Dit is de NOC-classificatie van geschoolde banen onder geschoolde baan type B

Major Group 72: industriële, elektrische en bouwsectoren

Major Group 73: beroepen op het gebied van onderhoud en apparatuurbediening

Major Group 82: supervisors en technische banen in natuurlijke hulpbronnen, landbouw en aanverwante productie

Major Group 92: supervisors voor verwerking, productie en nutsvoorzieningen en centrale controle-operators

Minor Groep 632: koks en koks

Minor Groep 633: slagers en bakkers

Educatie

Er is geen academische vereiste om in aanmerking te komen voor het Federal Skilled Trades-programma. Dat neemt niet weg dat je academische achtergrond op twee manieren kan helpen om je score in het Comprehensive Ranking System te verbeteren:

  • Als je een diploma, certificaat of diploma hebt van een Canadese middelbare school of tertiaire instelling.
  • Of als u een buitenlandse opleiding hebt genoten, vult u uw onderwijsgegevens in voor extra punten of kunt u een beoordelingsrapport voor onderwijsreferenties verkrijgen voor immigratiedoeleinden, waaruit blijkt dat uw opleiding gelijkwaardig is aan een diploma, certificaat of diploma behaald in een Canadese middelbare school of post-middelbare schoolinstellingen.

Taalvaardigheid

U moet een taaltest afleggen in het Frans of Engels, waarbij u de minimumscore in Canadian Language Bench Mark moet behalen. De minimum CLB is 5 voor spreken en luisteren, terwijl de minimum CLB voor schrijven en luisteren 4 is. Hoe meer scores je krijgt, hoe meer punten je ook behaalt.

Bewijs van schikkingsfondsen

Om in aanmerking te komen voor uitdrukkelijke toegang via het Federal Skilled Trades-programma, moet u aantonen dat u voldoende geld heeft om zich met uw gezin in Canada te vestigen of dat u wettelijk in Canada mag werken of dat u een geldige baanaanbieding hebt in Canada.

Dit fonds moet beschikbaar zijn voor opname en mag niet worden beperkt door schulden of sancties. Zorg er ook voor dat ze geldig zijn bij het indienen van uw aanvraag en op het moment dat u de PR-vergunning krijgt.

Fondsvereisten kunnen variëren op basis van het aantal familieleden dat u volgt om naar Canada te migreren. Onderstaande tabel laat zien dat de fondsvereisten afhankelijk zijn van de grootte van de gezinsleden.

Vereisten voor schikkingsfondsen bekijken
Aantal
familieleden
Vereiste middelen
(in Canadese dollars)
1 $ 12,960
2 $ 16,135
3 $ 19,836
4 $ 24,083
5 $ 27,315
6 $ 30,806
7 $ 34,299
Voor elk extra gezinslid $ 3,492

Ontvankelijkheid

Ontvankelijkheid houdt in dat je wettelijk in Canada mag wonen. Uw toelaatbaarheid kan worden belemmerd door bepaalde medische aandoeningen of als u een bewezen strafblad heeft. U moet er dus voor zorgen dat u ontvankelijk bent voordat u zich aanmeldt voor het FST-programma.

Geschiktheid voor het geschoolde handelsprogramma

Alle gekwalificeerde vakmensen die voldoen aan de minimumeisen voor FST komen in aanmerking voor dit programma. U kunt ook proberen andere noodzakelijke vereisten te krijgen om uw kansen op een uitnodiging om te solliciteren (ITA) te vergroten.

Stapsgewijze handleiding voor het verwerken van FST

Als u Canada PR wilt aanvragen met behulp van het Federal Skilled Trades-programma, is dit precies wat u van het begin tot het einde zult doen om uw permanente verblijfsvergunning te krijgen.

Stap 1: Verkrijg twee jaar ervaring in een relevant geschoold beroep

Het eerste dat u moet doen voordat u overweegt om een ​​permanente verblijfsvergunning aan te vragen, is om minimaal twee jaar fulltime werkervaring op te doen in een baan die door het NOC wordt vermeld als geschoolde type B-banen. Als je een deeltijdbaan hebt, moet je de uren die gelijk zijn aan een voltijdbaan van twee jaar voltooien om in aanmerking te komen.

Stap 2: Controleer of u aan andere geschiktheidscriteria voldoet

Nadat je je twee jaar verplicht hebt gekregen geschoolde werkervaring, controleer je vervolgens of je aan andere eisen voldoet. De eisen staan ​​hierboven voor je op een rij.

Je moet een taaltest hebben in het Engels of Frans waarin je de Canadian Language Benchmark van 5 moet behalen voor spreken en luisteren en CLB 4 voor schrijven en lezen.

3: Maak uw online profiel voor snelle toegang

Wanneer u uw geschiktheidsstatus heeft gecontroleerd en u bent gekwalificeerd, is het volgende dat u doet een online profiel maken voor snelle toegang. Dit profiel wordt aangemaakt op de IRCC-website en u wordt gevraagd om persoonlijke gegevens zoals naam en baangeschiedenis in te vullen die u zelf kunt verstrekken. Er zijn enkele details die begeleidende documenten nodig hebben, zoals een bewijs van fonds en taaltestresultaat.

4: Verbeter je profiel

Je kunt je online profiel op veel manieren verbeteren als je denkt dat je score laag is. Je kunt het verbeteren door je taaltest opnieuw te doen om een ​​hogere score te behalen als je vorige score lager is dan de minimumscore.

Je kunt je profiel ook verbeteren door extra werkervaring op te doen. Dit zal je helpen om hoog te scoren in het Comprehensive Ranking System en een grotere kans te maken op een uitnodiging om te solliciteren (ITA) wanneer de expres-entry pool wordt getrokken.

Een andere manier om je profiel te verbeteren is door je opleidingsachtergrond te verstrekken. Als je in Canada hebt gestudeerd, kun je een diploma, diploma of certificaat overleggen waaruit blijkt dat je een Canadese middelbare school of tertiaire instelling hebt voltooid. En als u buiten Canada naar school bent gegaan, moet u een Educatieve Beoordeling (ECA) overleggen waaruit blijkt dat uw kwalificaties gelijkwaardig zijn aan een diploma, certificaat of diploma van een Canadese middelbare school of post-middelbare schoolinstellingen. Dit levert extra punten op tussen de 100 en 150.

Stap 5: Je ontvangt een uitnodiging om te solliciteren

Het meest vreugdevolle moment in het hele proces is wanneer u door IRCC wordt uitgenodigd om een ​​Canadese PR-vergunning aan te vragen. Vanaf de dag dat u bent uitgenodigd, heeft u slechts 60 dagen om uw online aanvraag te voltooien. Daarom moet u al uw documenten gereed houden, omdat de tijdslimiet voor het hele proces klein is. Alles kan binnen zes maanden.

Stap 6: Dien uw online aanvraag in

Zodra u uw uitnodiging om te solliciteren hebt ontvangen, heeft u slechts 60 dagen vanaf de dag dat u deze ontvangt om een ​​e-aanvraag in te dienen met alle benodigde documenten. In de online aanvraag wordt u gevraagd om persoonlijke gegevens in te vullen die u zelf verstrekt. U hebt ook enkele begeleidende documenten nodig, zoals een medische verklaring, een verklaring van politiemachtiging en een groot aantal andere relevante documenten.

De medische verklaring moet afkomstig zijn van een door het IRCC panel gecertificeerde arts, terwijl de verklaring van de politieverklaring afkomstig zal zijn uit alle landen waar u hebt gewoond sinds u de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt.

Stap 7: Bevestiging van permanente verblijfsstatus ontvangen

Nadat u uw online aanvraag heeft ingediend, zal een panel deze beoordelen en u een bevestiging sturen van uw permanente verblijfsstatus, hiermee bevestigt u dat u een PR-vergunning heeft verkregen. U krijgt dan een document ter bevestiging van permanent verblijf (COPR) aangeboden, ondertekend door een Canadese officier op een punt van binnenkomst of bij een IRCC-kantoor met de datum waarop de permanente verblijfsvergunning is afgegeven.

Stap 8: Vraag een PR-kaart aan

Nadat u uw bevestiging van duurzaam verblijfsdocument heeft ontvangen, vraagt ​​u direct een PR-kaart aan. Deze kaart kan worden gebruikt wanneer u buiten Canada reist als bewijs van uw status in Canada.

Veelgestelde vragen over FST

1. Wie komt in aanmerking voor het Federal Skilled Trades-programma?

En: U bent gekwalificeerd voor de FST als u een gekwalificeerde, professionele handelspersoon bent en u naar Canada wilt emigreren om permanent te wonen en werken.

2. Wat is de verwerkingstijd voor het Federal Skilled Trades-programma?

Ans: De verwerkingstijd voor de meeste aanvragen is zes maanden. Dus als u via FST een permanent verblijf in Canada wilt aanvragen, moet u al het benodigde document bij de hand hebben voordat u uw online aanvraag indient.

3. Waar kan ik wonen met een FST PR vergunning?

Ans: Met FST kun je in elke provincie van je keuze in Canada wonen, behalve de provincie Quebec. De provincie Quebec heeft zijn eigen selectie van getrainde werkers. Als u in de provincie Quebec wilt wonen, is er een speciaal programma voor degenen die in de provincie Quebec willen wonen met een permanent verblijf in Canada.

4: Wanneer is de trekking van het Federal Skilled Trades Program?

Ans: De trekking voor FST wordt elke twee weken georganiseerd onder de express-entry pool door IRCC. Na de trekking wordt een uitnodiging om te solliciteren (ITA) naar alle succesvolle kandidaten gestuurd. Als u tot de succesvolle studenten behoort, wordt van u verwacht dat u uw online aanvraag binnen 60 dagen vanaf de dag van uitnodiging indient.

U moet er ook voor zorgen dat alle benodigde documenten gereed zijn, want het proces duurt niet lang om te voltooien.