Verschillende particuliere en openbare bedrijven bieden verzekeringen voor immigranten in Canada. Er zijn ook een aantal verzekeringsmaatschappijen voor tijdelijke bezoekers, studenten en zakenmensen in Canada. Als u naar Canada emigreert, moet u de principes begrijpen die de verzekering in het land begeleiden. Canada is net als de meeste andere westerse economieën een beetje streng voor verzekeringen in vergelijking met veel andere landen. Als u bijvoorbeeld een auto bezit in Canada, wordt verwacht dat u een autoverzekering heeft om deze te dekken, anders kunt u een boete krijgen.

Afgezien van enkele van de verplichte verzekeringen, is het voor uw woongemak aan te raden om u aan te melden voor de basisverzekeringen. De meeste van deze verzekeringen worden al door de overheid verstrekt en worden gesponsord door de belasting die u en andere inwoners van Canada betalen. Mogelijk moet u zich ook abonneren op een aantal particuliere verzekeringen om aan bepaalde behoeften te voldoen. Daarom zijn er in Canada veel verzekeringsmaatschappijen die immigranten (inclusief studenten) en hun eigendommen bij zich willen laten verzekeren.

Deze inhoud helpt u de verschillende soorten verzekeringen in Canada te begrijpen, wat ze dekken en de criteria waardoor u in aanmerking komt voor een van deze verzekeringen.

Soorten verzekeringen voor immigranten in Canada

1. Persoonlijke verzekering

Persoonlijke verzekeringen in Canada vallen onder 6 verschillende categorieën en immigranten of tijdelijke ingezetenen (bezoekers, studenten en werknemers) kunnen besluiten om zich voor een of alle van hen te verzekeren.

Levensverzekering: Levensverzekeringen brengen de doden zeker niet terug, maar zorgen ervoor dat de persoon die u als uw begunstigde hebt aangegeven, een bepaalde verzekeringsuitkering ontvangt na uw overlijden. Een dergelijke betaling is belastingvrij en wordt in één keer als een stukbedrag betaald.

Invaliditeitsverzekering: Met de Canadese arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvangt u een uitkering als u door ziekte of letsel tijdelijk of permanent niet kunt werken. De uitkering heeft tot doel het inkomen te dekken dat verloren gaat in de perioden dat u niet kunt werken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt meestal maandelijks betaald en dekt situaties zoals ernstige verwondingen, verlies van een lichaamsdeel en een hartaanval.

Kritieke ziekteverzekering: Als bij u een ernstige medische aandoening wordt vastgesteld, zoals kanker of een andere ernstige ziekte, wordt u door de verzekering tegen kritieke ziekte begunstigde van een bepaald bedrag dat in één keer moet worden uitbetaald. Om deze verzekering van toepassing te laten zijn, moet u pas gediagnosticeerd worden nadat u de polis heeft aangevraagd; dat wil zeggen, het werkt niet voor reeds bestaande medische aandoeningen, behalve in zeldzame gevallen. U ontvangt ook pas betaling nadat u de medische aandoening 15 tot 30 dagen na de diagnoseperiode hebt overleefd.

Verzekering voor langdurige zorg: Dit type verzekering geeft u geld om openbare of particuliere langdurige zorg te betalen die u waarschijnlijk nodig zult hebben vanwege ziekte of het ouder worden. Een voorbeeld van langdurige zorg die deze verzekering dekt, is inschrijving in een verpleeghuis voor verstandelijk gehandicapten bij inschrijving in een bejaardentehuis.

Ziektekostenverzekering: Zodra u een permanente inwoner bent, komt u in aanmerking voor een openbare ziektekostenverzekering in Canada. De openbare ziektekostenverzekering in Canada is niet uniform en wat deze dekt, verschilt van provincie tot provincie. U mag echter verwachten dat u kosteloos medisch advies, diagnostische tests en ziekenhuisopname kunt krijgen zodra u de verzekering aanvraagt.

Deze diensten worden niet gedekt door de Canadese openbare ziektekostenverzekering:

  • Voorgeschreven medicijnen
  • Tand- en oogonderzoeken
  • Ambulancediensten
  • Bezoeken aan counselors, psychologen of fysiotherapeuten
  • Cosmetische operaties

Nadat u een ziektekostenverzekering heeft aangevraagd, moet u maximaal 3 maanden wachten voordat u uw ziektekostenverzekeringskaart krijgt en dan kunt u genieten van alle voordelen. Tijdens de wachttijd is het raadzaam om een ​​particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten om voor uzelf en uw gezinsleden te zorgen (dit is vooral belangrijk voor nieuwkomers en super visum houders). Een tussentijdse particuliere ziektekostenverzekering is nog belangrijker als u jonge kinderen of ouderen onder uw hoede heeft, omdat zij gemakkelijk vatbaar zijn voor gezondheidscomplicaties. Mocht er zich tijdens je wachttijd een noodgeval voordoen, dan kan je provincie of territorium dit regelen via hun medische nooddiensten, zelfs als je geen particuliere ziektekostenverzekering hebt.

Soms biedt uw werkplek u mogelijk een vorm van ziektekostenverzekering. Lees hun plan aandachtig door om te weten hoeveel u van een dergelijke voorziening kunt profiteren en controleer of uw gezinsleden ook begunstigden zullen zijn.

2. Particuliere ziektekostenverzekering

Dit wordt ook wel een uitgebreide of aanvullende verzekering genoemd. Door u te abonneren op een particuliere ziektekostenverzekering, kunt u gebruikmaken van alle diensten die niet worden gedekt door de openbare verzekering in uw provincie of territorium. Als u medische hulp nodig heeft terwijl u niet in uw provincie woont, bent u ook verzekerd voor alle zorg die u in die andere provincie krijgt.

Aangezien u geen toegang heeft tot een openbare ziektekostenverzekering zodra u in Canada aankomt, is het het beste dat u zich abonneert op een particuliere ziektekostenverzekering die is afgestemd op nieuwkomers en bezoekers van Canada. U kunt aan de door u gekozen verzekeringsmaatschappij uitleggen dat u een verzekeringsplan wenst voor mensen die nog geen OHIP of een verzekeringspaspoort hebben.

De meeste particuliere ziektekostenverzekeringen dekken niet alle waarschijnlijke medische diensten je zult nodig hebben. U kunt echter elk plan doornemen en er een kiezen die het beste bij uw potentiële behoeften past.

3. Autoverzekering voor immigranten in Canada

Of u nu een Canadees of een immigrant bent, het niet hebben van een autoverzekering wanneer u een auto bezit, wordt in Canada als een overtreding beschouwd en u kunt een boete krijgen als u wordt ontdekt. Alle provincies en territoria bieden een autoverzekering aan die aansprakelijkheid en lichamelijk letsel dekt. Afhankelijk van de omvang van de verzekering in uw provincie of territorium, moet u mogelijk een aanvullende particuliere autoverzekering afsluiten.

  • Openbare autoverzekering: De autoverzekering van uw provincie dekt verplichtingen zoals:
    • Ziektekosten van mensen die mogelijk getroffen worden door een ongeval vanuit uw auto.
    • Eigendoms schade

De verzekering dekt ook de medische kosten die nodig zijn om voor uzelf te zorgen in geval van letsel en biedt enige compensatie voor uw tijdelijke of permanente inkomensverlies terwijl u werd behandeld.

De Canadese openbare autoverzekering dekt geen schade aan uw auto tijdens een ongeval.

  • Particuliere of Aanvullende Autoverzekering: U kunt zich abonneren op andere verzekeringen, zoals een uitgebreide verzekering of een aanrijdingsverzekering. Een aanrijdingsverzekering voorziet in de reparatie of vervanging van uw voertuig als u tijdens het rijden een object, inclusief een ander voertuig, raakt. Uitgebreide verzekering dekt u in geval van autodiefstal, vandalisme en brandongevallen die uw auto aantasten. De omniumverzekering dekt geen diefstal van eigendommen die u in uw voertuig heeft of de schade aan die eigendommen tijdens een ongeval.

Factoren die uw autoverzekeringspremie kunnen verhogen

Er is geen vaste premie voor autoverzekeringen in Canada, er zijn verschillende factoren waar verzekeringsmaatschappijen naar kijken om te bepalen hoeveel uw premie zal zijn. Ze bevatten:

  • Rijrecord: Als u eerder bent veroordeeld of betrokken bent geweest bij een ongeval. Uw premie kan hoger zijn.
  • Voertuigtype: Aangezien de kosten van onderhoud en reparatie van verschillende voertuigen variëren, worden er kosten in rekening gebracht op basis van het type voertuig.
  • Rijfrequentie: Als uw werkplek dichter bij uw woonplaats ligt, hoeft u mogelijk minder te betalen dan wanneer u kilometers moet rijden om op uw werk te komen. Uw premie wordt ook bepaald door hoeveel u redenen heeft om uw voertuig in een week te gebruiken. Dit komt omdat hoe langer u rijdt, hoe vatbaarder u bent voor ongevallen en hoe meer onderhoud uw voertuig nodig heeft.

4. Arbeidsverzekering (EI)

De Canadian Employment Insurance biedt een dekking van financiële hulp aan Canadese ingezetenen en burgers die hun baan hebben verloren vanwege een van de volgende zaken:

  • Ontslagen en bezuinigingen
  • Werktekort
  • Seizoensarbeid

U kunt EI aanvragen direct nadat u in Canada bent gaan werken. Dit kan online of door naar het dichtstbijzijnde Service Canada Centre te gaan. Als je geen EI hebt voordat je je baan verliest, kun je binnen 4 weken werkloosheid nog solliciteren of je verliest alle uitkeringen van de verzekering. Om recht te hebben op een vergoeding uit de Arbeidsverzekering, moet u beschikken over:

  • Een functie bekleed is een geldige Canadese baan
  • Ben je baan kwijt en zit je 7 dagen lang zonder loon
  • Je baan verloren zonder schuld van jouw kant
  • Was op zoek naar een nieuwe baan terwijl u de EI-claim aanvroeg
  • Bereid om het werk te hervatten zodra je een nieuwe baan krijgt

U komt niet in aanmerking voor EI als u:

  • Werd ontslagen uit je vorige baan
  • Links van je eigen wil
  • Deelgenomen aan arbeidsconflicten zoals stakingen
  • zitten in de gevangenis

Als u in aanmerking komt voor Canadian Employment Insurance, krijgt u 55% van uw wekelijkse inkomen (voordat u uw baan verloor) per week. U kunt maximaal C$543 per week en maximaal C$51,300 per jaar ontvangen. Afhankelijk van het werkloosheidspercentage in uw plaats, kunt u gedurende maximaal 45 weken doorbetalingen van de arbeidsverzekering blijven ontvangen. Dit bepaalt hoe lang u moet wachten voordat u een andere baan krijgt. Alle bedragen die u van de EI ontvangt zijn belastbaar en dit wordt automatisch in mindering gebracht op wat u wekelijks wordt uitbetaald.

5. Reisverzekering

Als u een reisverzekering afsluit, kunt u eventuele noodsituaties dekken die zich voordoen terwijl u op reis bent (vooral vanuit Canada). Een dergelijke noodsituatie omvat:

  • Medische noodgevallen tijdens uw reis of terwijl u op uw reisbestemming bent. Uw reisverzekering kan de kosten dekken tot $ 10,000,000.
  • Vlucht ongevallen. Dit kan worden gedekt voor maximaal $ 25,000
  • Geannuleerde of onderbroken reizen. Voor elke verzekerde reis krijgt u een dekking tot $ 6,000
  • Verlies of beschadiging van bagage. Dit kan worden gedekt voor maximaal $ 3,000
  • Bagage vertragingen. Dit kan worden gedekt voor maximaal $ 1,500
  • Ongemakken veroorzaakt door terrorisme op uw reisbestemming kunnen worden gedekt tot $ 35,000,000

U kunt een Canadese reisverzekering aanvragen via uw provincie of gebied. U komt in aanmerking voor de aanvraag zodra u uw zorgpas van de overheid heeft ontvangen. Als u alleen Canada bezoekt of student bent, komt u met uw reis- of werk- en studievisum in aanmerking voor een reeks betaalbare reisverzekeringen. Dergelijke reisverzekeringen zijn flexibel en stellen u in staat te kiezen uit een reeks reisnoodgevallen waarvoor u gedekt wilt zijn terwijl u nog in het land bent.

Socialeverzekeringsnummer voor immigranten

Het Social Insurance Number (SIN) is een uniek 9-cijferig nummer dat iedereen die is erkend als ingezetene of burger van Canada moet hebben. U hebt de SIN nodig om werk te vinden, belasting te betalen, overheidsvoorzieningen te gebruiken en een verzekering af te sluiten. Het aanvragen van het BSN is helemaal gratis. U kunt dit online doen of door een mail te sturen naar Service Canada waarna u binnen 20 dagen na aanmelding een antwoordmail krijgt.

Mocht u uw unieke SIN vergeten, dan vindt u deze gemakkelijk terug op een van deze documenten:

  • Al uw belastingaanslagen (T4s)
  • Uw aangifte inkomstenbelasting
  • Uw dienstverband

Uw werkgever heeft ook handig toegang tot uw SIN zodat u deze bij hem/haar kunt opvragen. Met uw SIN kunt u alle soorten verzekeringen aanvragen, zowel publiek als privaat.

Het vinden van een verzekeringsmaatschappij in Canada is net zo eenvoudig als het typen van een paar relevante woorden in uw zoekmachine. Het kan zijn dat u rechtstreeks gebruik wilt maken van de diensten van een verzekeringsmaatschappij of gebruik wilt maken van verzekeringsmakelaars. Welke optie u ook kiest, zorg ervoor dat u de algemene voorwaarden doorneemt die van toepassing zijn op de verzekering waarvoor u kiest. Als u vragen heeft over een van de voorwaarden, zorg er dan voor dat u voldoende uitleg krijgt van het bedrijf voordat u zich aanmeldt voor hun verzekeringspakket.