Kalifiye bir işçiyseniz ve hayaliniz Kanada'ya taşınıp orada kalıcı olarak çalışmaksa, Federal Nitelikli Ticaret Programı aracılığıyla hayaliniz gerçekleşebilir. Kanada hükümeti, dünyada vasıflı işçi sıkıntısı olduğunu çok iyi biliyor ve Kanada'nın tüm dünyadaki yetenekli vasıflı işçilerin çekiminden yararlanmasını sağlamak için, tüm vasıflı işçiler için özel bir program uygulamaya koydu. Kanada'da yaşamak ve çalışmak gibi.

2015'ten önce, Kanada Daimi İkametgahı (PR) isteyen tüm vasıflı işçiler, ilk gelene ilk hizmet esasına göre seçildi. Bu özel program ile kapsamlı Sıralama Sistemine göre en iyi adaylar seçilir.

Federal Nitelikli Ticaret Programı nedir?

Şimdi Federal Nitelikli Ticaret Sınıfı olarak bilinen Federal Nitelikli Ticaret Programı, IRCC tarafından düzenlenen üç hızlı giriş sisteminden biridir. Bu, Kanada Halkla İlişkiler'e başvurmak isteyen nitelikli esnaflar için özel bir programdır. Diğer hızlı giriş sistemi gibi, CRS tarafından sıralanır ve en yüksek puana sahip adaylara başvuru (ITA) davet edilir.

Herhangi bir becerili ticaretiniz varsa ve minimum gereksinimleri karşılıyorsanız, bu program tam size göre çünkü Kanada PR almanın en kolay yolu olacaktır. Binlerce işçi, Federal Nitelikli Ticaret Programını kullanarak PR'larını aldı. Yani, bu programa hak kazanırsanız, program aracılığıyla Kanada'daki binlerce göçmen çalışmasına katılma fırsatınız var.

Federal Nitelikli Ticaret programı avantajı

FST programının başvuru sahipleri için bir takım faydaları vardır. İçerirler:

  • FST programı üzerinden ekspres giriş havuzuna başvuran adayların en düşük puana sahip olması nedeniyle şansları daha yüksektir. En düşük geçiş puanı 199 puan olup, hem FSWP hem de CEC için en düşük puan 413'tür. Ayrıca FST'nin her zaman yılda en az bir kez ayrı bir çekilişi vardır. Dolayısıyla program kapsamında başvuran birçok aday bu avantaja sahiptir.
  • FST için dil karşılaştırma puanı, ekspres giriş sistemi altındaki diğer iki programa kıyasla 5'tir, en düşüktür ve bu nedenle elde edilmesi kolaydır.
  • Federal Nitelikli Ticaret Sınıfı kapsamındaki adaylar için bir başka gözle görülür avantaj, geçerli herhangi bir iş teklifinin sizi uygun hale getirmesi ve ayrıca başvuru için davet edilme şansınızı artıran puanınıza eklemesidir.

FST için Minimum Gereksinimler

Federal Nitelikli Ticaret programı kapsamında hızlı giriş için uygun olmak için,

  • Herhangi bir Kanada dilinde konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerinizde gerekli dil seviyesini karşılayın.
  • Başvurmadan önce 2 yıl içinde herhangi bir vasıflı ticarette ücretli tam zamanlı bir işte en az 5 yıl veya iki yıllık tam zamanlı bir işe eşdeğer yarı zamanlı bir işte deneyime sahip olmak.
  • Ulusal Mesleki Sınıflandırmalara göre başvurmak için kullandığınız vasıflı işin gereksinimlerini karşılayın.
  • Kesintisiz tam bir yıl boyunca tam zamanlı bir işte çalışmanız veya başvurduğunuz vasıflı işte Kanada'daki bir eyalet, bölge veya federal makam tarafından verilen bir yeterlilik sertifikası.

Federal Nitelikli Ticaret Sınıfı programı için Diğer Gereksinimler

Yukarıda belirtilen gereksinimlerin yanı sıra, CRS'de üst sıralarda yer almak istiyorsanız, FST programı için aşağıdaki gereksinimleri de karşılamanız gerekir.

CRS'de iyi bir sıralama elde etmek için NOC'ye göre nitelikli bir işte deneyim sahibi olduğunuzdan emin olmalısınız. B vasıflı işi kapsamında olan birçok meslek vardır ve NOC kapsamındaki meslek tanımının ana beyanında görev yaptığınıza dair kanıt sağlamanız gerekir.

İş deneyiminiz, yalnızca mesleğinizi bağımsız olarak uygulamanız için sertifika aldığınızda geçerlidir.

Bu, B tipi vasıflı iş altındaki vasıflı işlerin NOC sınıflandırmasıdır.

Ana Grup 72: endüstriyel, elektrik ve inşaat işleri

Ana Grup 73: bakım ve ekipman çalıştırma işlemleri

Ana Grup 82: doğal kaynaklar, tarım ve ilgili üretimde denetçiler ve teknik işler

Ana Grup 92: işleme, üretim ve kamu hizmetleri denetçileri ve merkezi kontrol operatörleri

Küçük Grup 632: şefler ve aşçılar

Küçük Grup 633: kasaplar ve fırıncılar

Eğitim(Yakında)

Federal Nitelikli Ticaret programına uygun olmanız için akademik bir gereklilik yoktur. Buna rağmen, akademik geçmişiniz Kapsamlı Sıralama Sistemindeki puanınızı iki şekilde artırmanıza yardımcı olabilir,

  • Bir Kanada lisesinden veya üçüncül bir kurumdan diplomanız, sertifikanız veya dereceniz varsa.
  • Ya da yurtdışında eğitim alıyorsanız, ek puanlar için eğitim belgelerinizi tamamlarsınız veya eğitiminizin Kanada ortaokulunda veya lise sonrası kurumlarda alınan diploma, sertifika veya dereceye eşdeğer olduğunu gösteren göçmenlik amaçlı Educational Credentials Assessment raporu alabilirsiniz.

Dil yeteneği

Fransızca veya İngilizce dil sınavına girmelisiniz ve bu sınavda Kanada Dili Karşılaştırma İşaretinde minimum puanı almanız gerekir. Konuşma ve dinleme için minimum CLB 5, yazma ve dinleme için minimum CLB 4'tür. Ne kadar çok puan alırsanız o kadar fazla puan alırsınız.

Uzlaşma Fonlarının Kanıtı

Federal Nitelikli Ticaret programı aracılığıyla hızlı giriş hakkı kazanabilmeniz için, ailenizle birlikte Kanada'ya yerleşmek için yeterli paranız olduğunu veya yasal olarak Kanada'da çalışma izniniz olduğunu veya geçerli bir iş teklifiniz olduğunu göstermelisiniz. Kanada'da.

Bu fon çekilebilir olmalı ve herhangi bir borç veya yaptırımla kısıtlanmamalıdır. Ayrıca başvurunuzu gönderirken ve size PR izni verildiğinde geçerli olduklarından emin olmalısınız.

Fon gereksinimleri, Kanada'ya göç etmek için sizi takip eden aile üyelerinin sayısına göre değişebilir. Aşağıdaki tablo, aile üyelerinin büyüklüğüne bağlı olarak fon gereksinimlerini göstermektedir.

Uzlaşma Fonu Gereksinimlerini Görüntüle
Sayısı
aile üyeleri
Gerekli fonlar
(Kanada doları cinsinden)
1 $ 12,960
2 $ 16,135
3 $ 19,836
4 $ 24,083
5 $ 27,315
6 $ 30,806
7 $ 34,299
Her ek aile üyesi için $ 3,492

Kabul edilebilirlik

Kabul edilebilirlik, yasal olarak Kanada'da yaşamanıza izin verildiği anlamına gelir. Kabul edilebilirliğiniz, belirli tıbbi durumlar veya kanıtlanmış sabıka kaydınız varsa engellenebilir. Bu nedenle, FST programına başvurmadan önce kabul edilebilir olduğunuzdan emin olmalısınız.

Nitelikli Ticaret Programı Uygunluğu

FST için minimum gereksinimleri karşılayan tüm kalifiye vasıflı işçiler bu program için uygundur. Başvuru için davet alma şansınızı artırmak için diğer gerekli şartları (ITA) da almayı deneyebilirsiniz.

FST'nin nasıl işleneceğine dair adım adım kılavuz

Federal Nitelikli Ticaret programını kullanarak Kanada Halkla İlişkilere başvurmak istiyorsanız, daimi oturma izninizi almak için baştan sona yapacağınız şey tam olarak budur.

Adım 1: İlgili bir vasıflı meslekte iki yıllık deneyim edinin

Daimi ikamet için başvurmayı düşünmeden önce yapmanız gereken ilk şey, NOC tarafından B tipi vasıflı işler olarak listelenen bir işte en az iki yıllık tam zamanlı iş deneyimi kazanmaktır. Yarı zamanlı bir işte çalışıyorsanız, hak kazanmak için iki yıllık tam zamanlı bir işe eşdeğer saatleri tamamlamanız gerekir.

2. Adım: Diğer uygunluk kriterlerini karşılayıp karşılamadığınızı kontrol edin

İki yıl zorunlu olduktan sonra kalifiye iş deneyimi, daha sonra diğer gereksinimleri karşılayıp karşılamadığınızı kontrol edersiniz. Gereksinimler sizin için yukarıda listelenmiştir.

Konuşma ve dinleme için Kanada Dil Benchmark'ı 5'e ve yazma ve okuma için CLB 4'e ulaşmanız gereken İngilizce veya Fransızca dil sınavınız olmalıdır.

3: Çevrimiçi ekspres giriş profilinizi oluşturun

Uygunluk durumunuzu kontrol ettiğinizde ve kalifiye olduğunuzda, yapacağınız bir sonraki şey hızlı giriş için çevrimiçi bir profil oluşturmaktır. Bu profil IRCC web sitesinde oluşturulur ve kendiniz sağlayabileceğiniz ad ve iş geçmişi gibi kişisel bilgileri doldurmanız istenecektir. Fon kanıtı ve dil testi sonucu gibi eşlik eden belgelere ihtiyaç duyan bazı ayrıntılar vardır.

4: Profilinizi geliştirin

Puanınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız, çevrimiçi profilinizi birçok şekilde iyileştirebilirsiniz. Önceki puanınız minimum geçme puanınızın altındaysa, daha yüksek puan almak için dil testinizi tekrar girerek geliştirebilirsiniz.

Ayrıca ekstra iş tecrübesi kazanarak profilinizi geliştirebilirsiniz. Bu, Kapsamlı Sıralama Sisteminde üst sıralarda yer almanıza ve hızlı giriş havuzu çekildiğinde başvuru daveti (ITA) alma şansınızın artmasına yardımcı olacaktır.

Profilinizi geliştirmenin bir başka yolu da eğitim geçmişinizi sağlamaktır, eğer Kanada'da okuduysanız, bir Kanada lisesini veya yüksek öğrenim kurumunu tamamladığınızı gösteren diploma, derece veya sertifika verebilirsiniz. Ve Kanada dışında okula gittiyseniz, niteliklerinizin bir Kanada ortaokulundan veya lise sonrası kurumlardan alınan diploma, sertifika veya derece ile eşdeğer olduğunu kanıtlayan bir Eğitimsel Yeterlilik Değerlendirmesi (ECA) sağlamanız gerekir. Bu, 100 ile 150 arasında ekstra puan verecektir.

Adım 5: Başvuru için davetiye alacaksınız

Tüm süreçteki en keyifli an, IRCC tarafından Kanada Halkla İlişkiler iznine başvurmaya davet edildiğiniz zamandır. Davet edildiğiniz günden itibaren online başvurunuzu tamamlamak için sadece 60 gününüz var. Bu nedenle, tüm süreç için zaman sınırı küçük olduğu için tüm belgelerinizi hazır tutmalısınız. Her şey altı ay içinde yapılabilir.

Adım 6: Çevrimiçi başvurunuzu gönderin

Başvuru davetinizi aldıktan sonra, gerekli tüm belgelerle birlikte bir e-başvuru göndermek için, daveti aldığınız günden itibaren yalnızca 60 gününüz vardır. Online başvuruda, tarafınızca verilecek kişisel bilgileri doldurmanız istenecektir. Ayrıca tıbbi sertifika, polis izni sertifikası ve bir dizi başka ilgili belge gibi eşlik eden bazı belgelere de ihtiyacınız olacak.

Sağlık raporu, IRCC paneli sertifikalı bir doktordan alınmış olmalıdır, polis izni belgesi ise 18 yaşınızı doldurduğunuzdan beri yaşadığınız tüm ülkelerden gelecektir.

7. Adım: Daimi İkamet statüsünün Onayını Alın

Çevrimiçi başvurunuzu gönderdikten sonra, bir panel bunu inceleyecek ve size daimi ikamet durumunuzun bir onayını gönderecek, bu, bir PR izni aldığınızı teyit edecektir. Daha sonra, Kanadalı bir memur tarafından bir giriş noktasında veya bir IRCC ofisinde imzalanmış, daimi ikametgahın verildiği tarihle birlikte bir daimi ikamet onayı (COPR) belgesi sunulacaktır.

8. Adım: Bir PR kartı için başvurun

Daimi ikamet belgesi onayınızı aldıktan sonra, hemen bir PR kartı başvurusunda bulunursunuz. Bu kart, Kanada'daki durumunuzun bir kanıtı olarak Kanada dışına seyahat ettiğinizde kullanılabilir.

FST Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Federal Nitelikli Ticaret Programına kimler katılabilir?

Ve: Nitelikli, profesyonel bir ticaret kişiyseniz ve kalıcı olarak yaşamak ve çalışmak için Kanada'ya göç etmek istiyorsanız, FST için kalifiye olursunuz.

2. Federal Nitelikli Ticaret Programının işlem süresi nedir?

Cevap: Çoğu başvuru için işlem süresi altı aydır. Bu nedenle, FST aracılığıyla Kanada daimi ikamet başvurusunda bulunmak istiyorsanız, çevrimiçi başvurunuzu göndermeden önce bile gerekli tüm belgeleri hazır bulundurmanız gerekir.

3. FST PR izni ile nerede yaşayabilirim?

Cevap: FST ile Quebec eyaleti dışında Kanada'da istediğiniz herhangi bir ilde yaşayabilirsiniz. Quebec eyaletinin kendi seçimi vardır. yetenekli çalışanlar. Quebec eyaletinde yaşamak istiyorsanız, Kanada daimi ikametgahı ile Quebec eyaletinde yaşamak isteyenler için özel bir program var.

4: Federal Nitelikli Ticaret Programı çekilişi ne zaman?

Cevap: FST çekilişi, IRCC tarafından ekspres giriş havuzu altında iki haftada bir düzenlenmektedir. Çekilişten sonra, tüm başarılı adaylara başvuru daveti (ITA) gönderilecektir. Başarılı öğrencilerden biriyseniz, davetiyenizi takip eden 60 gün içinde online başvurunuzu yapmanız beklenmektedir.

Ayrıca gerekli tüm belgelerin hazır olduğundan emin olmalısınız, çünkü işlemin tamamlanması uzun sürmez.