Kanada çalışma izni veya çalışma vizesi, yabancıların kendi topraklarındaki herhangi bir il veya şehirde iş bulmaları için devlet tarafından verilen bir belge ve yetkidir. Kanada çalışma izni başvuruları, Kanada Hükümeti adına Kanada'da çalışma iznini işleyen ve veren Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IRCC, resmi olarak CIC) sunulur.

Çalışma izni başvurunuzu ister çevrimiçi olarak ister basılı (kağıt) belgeler sunarak tamamlamış olun, Kanada çalışma izni işlem süresi normalde yaklaşık 5 aydır. Yine, başvuranın başvurduğu ülkeye bağlı olarak.

CIC çalışma izni belirli bir tarihle birlikte gelir, bu da sürenin sona ermesi olarak işlev görür ve sahibi için geçersiz hale gelmesine neden olur. Bu genellikle 1 ila 2 yıl arasındadır; bu süre, yetkili bir Belirlenmiş öğrenim kurumunda 2 yıldan uzun programlar alan öğrenciler için daha uzundur. Kanada çalışma izninizin uzatılması için geçerlilik süresinin sona ermesinden en az 30 gün önce başvurmanız en iyisidir. Çalışma izni başvurunuzu işleme koymadan önce uluslararası pasaportunuzun da geçerli olması gerekmektedir.

Kanada'da süresi dolmuş izinleri olan geçici işçiler, Kanada'da çalışma izinleri sona erdiği anda çalışmayı durdurmakla yükümlüdür. Geçerli bir ziyaretçi vizesiyle Kanada'yı ziyaret eden uygun kişilere (ziyaretçiler ve turistler), IRCC düzenlemeleri uyarınca izinlerini çalışma iznine dönüştürmelerine izin verilebilir. politikalarında bazı değişiklikler yaptı. Bu, geçici ziyaretçilerin ve turistlerin Kanada'da mevcut iş tekliflerini almalarını sağlar.

2022'de Kanada Çalışma İzni için nasıl başvurulur

Uygulama Gereksinimleri

Tüm yabancı uyrukluların Kanada'da çalışmaya başlamadan önce Kanada çalışma iznine başvurmaları zorunlu değildir. Bu nedenle, ilk ziyaret etmeniz önerilir. Kanada'nın göçmenlik sitesi mesleğinizin ve ülkenizin Kanada'da işe başlamak için çalışma izni gerektirip gerektirmediğini kontrol etmek için.

Kanada'daki bazı işler, başvuranın belirli kariyer alanlarında çalışma izni almaya uygunluğunu belirlemek için İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesinin yapılmasını gerektirir. Tüm gereksinimlerin karşılandığını varsayarsak, Kanada çalışma izni başvurunuz için 155$ işlem ücreti ödemeniz zorunludur. Bu nedenle, geçerli bir kredi/banka kartına ihtiyacınız var (Kanada'da interac ve para havalesi olarak bilinen özel bir banka havalesi biçimine de izin verilir) belgelerinizin dijital kopyalarını oluşturmanıza yardımcı olacak bir tarayıcı veya dijital kameranın yanı sıra ödeme yapın.

Giriş Limanında çalışma izni başvurusunda bulunun (KOYMAK)

Giriş Limanı (POE), Kanada Hükümeti tarafından Kanada'ya giriş noktası olarak seçilen bir yerdir. Genellikle geçtiğiniz Giriş Limanı, Kanada'da duracağınız ilk havaalanı veya kara geçişi olacaktır. Giriş Noktaları Aşağıdakiler, POE'de çalışma izniniz için başvururken uymanız gereken bazı koşullardır.

  • Şu anda, yalnızca ABD'den Kanada'ya giriş yapan yabancıların giriş limanında çalışma izni başvurusunda bulunmalarına izin verilmektedir.
  • Sahip olmalısın geçerli iş teklifi.
  • COVID-19 direktifleri nedeniyle, Kanada'ya vardığınızda 14 günlük bir karantinaya hazır olmalısınız.

Kanada çalışma izni için çevrimiçi veya kağıt başvuru

Kanada çalışma iznine online olarak veya kağıt yolu ile başvuru yapabilmek için aşağıdaki süreçlerden geçmeniz gerekmektedir;

  • Yeni bir çevrimiçi hesap oluşturun veya CIC web sitesinde mevcut hesabınızda oturum açın.
  • Tüm zorunlu formları ve beraberindeki belgeleri doldurun.
  • Çalışma izni başvurunuz için gerekli ücretleri ödeyin.
  • Ardından çevrimiçi olarak gönderin veya şahsen veya posta yoluyla en yakın başvuru merkezine gönderin.

Başvurunuzu yaptıktan sonra, başvuru durumunuzun onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek için çevrimiçi hesabınızda sık sık oturum açtığınızdan emin olun. Onaylanmış bir Kanada çalışma izni statüsüne sahip olduğunuz için şanslıysanız, size Benzersiz Müşteri Tanımlayıcısı (UCI) olarak da bilinen bir Kanada çalışma izni numarası verilir. 

Kanada çalışma izni türleri

Uzmanlık ve niteliklerine göre yabancılar için ideal olan 2 tür Kanada çalışma izni vardır. CIC çalışma izni işleme süresi, COVI9-19 etkileri nedeniyle şu anda düzgün bir şekilde tahmin edilemiyor ve bu da onların çalışma izni başvurularını beklendiği gibi işleme koymalarını engelliyor. Ancak, aşağıdakiler Kanada çalışma izni türleridir.

İşverene özel çalışma izni

Bu tür Kanada çalışma izni, bazı faktörler temelinde Kanada'da çalışmanıza izin verir. Bu tür faktörler, çalışabileceğiniz saat miktarını, çalışabileceğiniz alanları ve birlikte çalışmanıza izin verilen belirli işverenin adını içerir. İşverene özel çalışma izni çoğunlukla araştırmacılara, misafir profesörlere vb.

Belirli meslekler için, işverene özel çalışma izni başvurunuzu iletebilmeniz için işveren tarafından yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. İşverenin ayrıca başvurunuzu desteklemek için size bir iş teklifi numarası veya İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesinin (LMIA) bir kopyasını vermesi gerekir.

Açık çalışma izni

Açık çalışma izni, Kanada çalışma izinlerinin en yaygın türlerinden biridir. Onaylandığında, açık çalışma izni başvurusu, Kanada'nın herhangi bir yerinde çalışması gereken yabancılara izin verir. Göçmenlik bürosu tarafından, belirli bir süre için herhangi bir Kanada işvereninde çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilere sunulur.

Kanada'da açık çalışma iznine başvurmadan önce bir iş teklifi almış olmanıza gerek yoktur. Ayrıca, açık çalışma izni başvurusunda bulunurken İş Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) gerekli değildir.

Çalışma izni başvuru ücretleri

Kanada çalışma izni başvurusu için 100 ABD Doları başvuru ücretine ek olarak, Kanada açık çalışma vizesi başvuru sahipleri, açık çalışma izni sahibi ücreti olarak da bilinen 155 ABD Doları tutarında ödeme yapmalıdır.

Kanada'da çalışma izninin uzatılması

Kanada çalışma izniniz sonsuza kadar sürmeyecek, bu nedenle sona erme süresi dolmak üzereyken onu yenilemeniz gerekecek. Çevrimiçi çalışma izni uzatma başvurusunda bulunduğunuzda, işvereninizle çalışmaya devam etmeniz için bir yetki işlevi gören bir WP-EXT muaf PGWP mektubu alacaksınız. Mevcut çalışma izninizle aynı koşulları sunar.

WP-EXT muaf PGWP mektubunun üzerinde belirtilen 120 günlük bir son kullanma tarihi vardır. Bu, Kanada çalışma iznini uzatmak için normal işlem sürelerini gösterir. Ardından, Kanada çalışma iznini yenileme talebinizin durumunu görüntülemek için çevrimiçi hesabınıza erişebilirsiniz.

Açık çalışma iznini (BOWP) köprülemek

Şu anda Kanada'nın daimi ikametgahına başvuruyorsanız BOWP'ye ihtiyacınız var. Daimi ikamet için beklerken çalışma izninizi uzatmanıza izin veren benzersiz bir çalışma iznidir. Daimi ikametiniz için başvurduğunuz andan mevcut vizenizin geçersiz hale geldiği veya süresinin dolması arasındaki süreyi birbirine bağlayan köprü görevi gören bir çalışma iznidir.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP)

“yabancı uyruklu olabilir Kanada'da çalışma izni olmadan çalışmak".

Yukarıdakiler, IRPR'nin 186. bölümüne göredir. Bu aynı zamanda eğitimlerini nitelikli Kanada Belirlenmiş Öğrenim Kurumlarında (DLI'ler) tamamlayan uluslararası öğrencileri de içerir. Mezuniyet sonrası çalışma izni, bazı Kanada DLI'lerinin mezunlarının daha fazla iş deneyimi kazanmak için Kanada'da iş aramasına ve başvurmasına olanak tanır. Mezuniyet sonrası çalışma izni, yalnızca Kanada'nın eğitim iznine sahip olanlar için geçerlidir ve onlara açık çalışma izninden yararlanır.

Ayrıca, Ulusal Mesleki Sınıflandırma (NOC) beceri tipi 0 veya beceri seviyesi A veya B'de, bir kişinin PGWP aracılığıyla edindiği vasıflı iş deneyimi, Kanada'nın daimi ikametgahına hak kazandığı için kişiye yardımcı olur. Kanada lisansüstü çalışma izni alabilmek için aşağıdaki kriterlere uymanız gerekmektedir;

  • Geçerli bir çalışma izniniz olmalı/olmalıdır.
  • Kanadalı bir DLI'de tam zamanlı bir öğrenciydiniz.
  • Çalışma izniniz olmadan kampüs dışında çalışmanıza izin verildi.
  • İzin verilen çalışma saatlerini asla aşmadınız.

Mezuniyet sonrası işlem süresinin Kanada göçmenliğinin başvuru sürecini tamamlamasının yaklaşık 4 ila 5 ay sürdüğünü unutmamalısınız. Lisansüstü çalışma izni reddedilen adaylar, bu güncellemeyi alır almaz çalışmayı bırakmak zorunda kalacaklar. Ayrıca, eğitim almadığınız ve lisansüstü çalışma izni başvurunuz onaylanmadığı için Kanada'dan ayrılmanızı isteyebilir.

Dahası, Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Dairesi (IRCC) yakın zamanda bir Kanada kurumundan mezun olan yabancılara yeni bir açık çalışma izni verilmesine izin veren yeni bir politika yaptığından, mezuniyet sonrası çalışma izni uzatması artık mümkün.

Kooperatif çalışma izni

Bu tür çalışma izni, Kanada'daki uluslararası öğrenciler için staj veya ortak çalışma yerleştirmeleri için uygundur. Kooperatif çalışma iznine başvurduğunuzda, kurumunuzu işvereniniz olarak kabul eden bir açık çalışma izni alacaksınız.

Kooperatif çalışma izni başvurusu yapmadan önce;

  • Geçerli bir çalışma izniniz var
  • Kurumunuz, mezun olmanıza izin verilmeden önce çalışmanızı zorunlu kılmıştır.
  • Ayrıca, kurumunuz, sizinle aynı programdaki tüm öğrencilerin, derece gereksinimlerini karşılamak için staj yapmaları gerektiğini kanıtlayan bir mektup sağlamalıdır.
  • Stajınız veya kooperatif yerleştirmeniz, eğitim programınızın %50'sinden fazlasına mal olmamalıdır.

Eş açık çalışma izni

Eşiniz mezuniyet sonrası çalışma izni gibi açık çalışma izni sahibi ise başvurunuzu kolaylaştırmak için eşinizin çalışma izninden yararlanabilirsiniz.

Bunu ekleyerek yapabilirsiniz;

  • kocanızın/karınızın çalışma izninin bir kopyası
  • eşinizin son maaş bordrolarının bir kopyası
  • eşinizin işinin bir kopyası veya eşinizin işvereninden, NOC 0, A veya B meslekleri kapsamında kuruluşta/kuruluşta çalışan olduğunu kanıtlayan bir mektup.

Not: Başvurmak istediğiniz iş kaynak, lehim ve diğer yanıcı malzemelerle ilgili ise Kanada sıcak çalışma izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Ayrıca bu, yabancı uyruklular için sıcak iş yönetimi programlarının gerekliliklerinden biridir.

Çalışma izni işlem süresi Kanada

COVID-19 pandemisinin bir sonucu olarak, Kanada Göçmenlik'in operasyonlarında, Kanada çalışma izninin yanlış tahmin edilmesine yol açan değişiklikler oldu. işlem süresi. Bununla birlikte, Kanada'daki çalışma izni işlem süreleri genellikle yaklaşık 5 ay sürer.

Kanada Çalışma İzni Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çalışma izni nedir?

Çalışma izni, bir yabancıya yabancı bir ülkede iş tekliflerini talep etme ve kabul etme yetkisi verir.

Açık çalışma izni nedir?
Açık çalışma izni, bir yabancının herhangi bir Kanada kuruluşunda veya kuruluşunda belirli bir süre çalışmasına izin verir.
Çalışma izni sahibi ücreti ne kadar?
Çalışma izni başvuru ücreti 100 Dolardır. Açık çalışma izni ek 155 $ gerektirirken.
Kanada'da çalışma iznine kimler başvurabilir?
  • Tüccarlar, yatırımcılar, şirket içi devralan veya profesyoneller
  • Geçerli bir çalışma veya çalışma iznine sahip kişiler
  • Geçerli bir çalışma iznine sahip ve PGWP için nitelikli kişiler
  • Kanada'da geçerli bir çalışma veya çalışma iznine sahip ebeveynleri, eşi veya nikahsız eşi olan kişiler
  • Mülteci koruması için talepte bulunan kişiler
  • Geçerlilik süresi en az altı ay olan Kanada geçici oturma iznine sahip kişiler
  • Birey, IRCC tarafından geleneksel bir mülteci veya korunan kişi olarak kabul edilir.
  • Halihazırda Kanada'da bulunan ve diğerlerinin yanı sıra daimi ikamet başvurularının yanıtını bekleyen kişiler.
Çalışma izni ile OHIP'ye nasıl başvurulur?

Geçerli açık ve kapalı çalışma izinleri sahipleri Ontario Sağlık Sigortası Planına (OHIP) başvurabilirler.

Gereksinimler:

6 aydan fazla bir süre için Ontario'daki bir işverenin tam zamanlı çalışanı olmanız gerekir.

Ontario'da aynı ana ikamet adresini korumanız gerekiyor

Herhangi bir 12 aylık aralıkta, fiziksel olarak en az 153 gün Ontario'da olmanız gerekir.

Ontario'da ikamet ettikten sonra, ilk 153 günün 183 günü eyalette fiziksel olarak bulunmanız gerekir.

Başvuru süreci:

Doldurduğunuz OHIP kayıt formunuzu kendiniz göndermek için Service Ontario merkezini ziyaret etmeniz gerekir. Ayrıca Ontario'da ikamet ettiğinizi kanıtlayan bir belgenin, kredi kartının veya pasaportun yanı sıra OHIP uygunluk durumunuzu doğrulayan bir belgenin 3 ayrı nüshasını teklif etmeniz gerekir.